Aika hiljentyä joulun viettoon

22.12.2015

Aika hiljentyä joulun viettoon

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti

 

Enää kaksi yötä jouluun. Jouluaattona Naantalin vanhan kaupungin idyllissä julistetaan joulurauha. Sen julistaja Naantalin hallintojohtaja Riitta Luotio kertoo, miksi aattona kannattaa tulla juuri Naantaliin.  

- Joulurauhan julistuksella on Naantalissa pitkät perinteet. Tilaisuus vetää vuosi vuodelta enemmän ihmisiä paikan päälle ja museon ympäristön kadut täyttyvät väestä. Tekeehän vanhan kaupungin idylli tilaisuudesta aivan omanlaisensa, Riitta kehuu.

Naantalissa joulurauhaa julistettiin jo keskiajalla, tosin perinne on katkennut moneen kertaan vuosisatojen kuluessa. Nykyisin joulurauhan julistuksessa kuultava teksti pohjaa 1840-luvulta peräisin olevaan suomenkieliseen joulurauhatekstiin.

- On kunnia-asia päästä julistamaan Naantalin joulurauha. Se on arvokas tilaisuus ja odotan sitä kovasti, Riitta kertoo selvästi mielissään.

Tilaisuus alkaa kello 12 kirkonkellojen soitolla. Joulurauhan julistuksen lisäksi ohjelmassa on trumputtajan rummutusta sekä yhteislaulua Reino Kotaviitan toimiessa esilaulajana. Lopuksi soittaa VG Brass johtajanaan Jari Virta. Jari puolestaan on monille tuttu kesän iltavesperien soittajana.

- Joulurauhan julistus on aina ollut minulle tärkeä osa joulua - siitä se joulu kunnolla alkaa. Tänä vuonna tyttäreni tulee kuuntelemaan julistusta ja se tekee tilaisuudesta minulle erityisen tärkeän. Ja olen minä nuorena mennyt kihloihinkin joulurauhan julistuksen aikana, Riitta paljastaa ja puhkeaa hersyvään nauruun.

Lopuksi vielä yksi vinkki: Taivaalla loistaa kirkas kuu, talojen ikkunoita ja pihoja valaisevat lukuisat jouluvalot - iltakävely joulupyhinä vanhan kaupungin kujilla on elämys!

Oi ihana Naantali -blogi toivottaa kaikille onnellista ja iloista joulua! Seuraavan kerran uutisia ja kuulumisia Naantalista tammikuussa.

 

Joulurauhan julistus 24.12. klo 12 Naantalin museon edustalla, vanha kaupunki

Perheiden aattohartaus klo 12.30 Naantalin kirkossa

 

ps. Vinkki turkulaisille: Fölin busseilla 6 ja 7 pääset kätevästi kuulemaan Naantalin Joulurauhan julistusta. Bussit lähtevät Turun kauppatorilta.

 

Kuva: Naantalin Matkailu