Antero Mertaranta kesän Naantalissa

13.1.2015

Antero Mertaranta kesän Naantalissa

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti

Turun HK-Areenalla TPS:n tiloissa kävi viime torstaina kova pöhinä. Paikalla oli lähes tungokseksi toimittajia, kuvaajia, tepsiläisiä ja Turun Kaupunginteatterin väkeä - sekä iso, pahvinen Antero Mertaranta. Nakkimukeja näkyi yhden jos toisenkin kädessä. Illalla oli luvassa kova ottelu TPS-HIFK, mutta nyt puhutaan kesästä, Antero Mertarannasta ja parhaillaan käsikirjoitettavasta lätkäkomediasta. Eli Naantalin Emma Teatterin ensi kesän uutuudesta. Edellis maanantaina arvuuteltiin kilpaa iltalehtien ja paikallislehtien nettilehdissä sekä radiokanavilla, mitä on luvassa. Nyt se tiedetään.

- Lätkäkomedia Hockey Night käsittelee jäkistä ja sen ilmiöitä laajasti: isyyttä, äitiyttä, faniutta, junioreita, jäkiksen lieveilmiöitä. Mietimme, miten yhdistää teatteri, jääkiekko ja yleisö, ja miten saada jäkiksen inhoajat rakastamaan esitystä. Mikä luo tunteen ja vie sisään jäkismaailmaan? Ratkaisu on - tietääkseni maailman ensimmäinen - läpiselostettu teatteriesitys ja selostajan roolissa nähdään tietysti Antero Mertaranta, kuvailee ohjaaja, Turun Kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki.

Esitystä kirjoitetaan parhaillaan, joten tarkkaan ei tiedetä mitä on luvassa. Satu Rasila, toinen käsikirjoittajista, pohtii vielä onko tuleva komedia kuin lätkämatsi kolmella erällä.

- Kävin ensimmäisen kerran matsissa lokakuussa päästäkseni sisään lätkämaailmaan. Eniten hämmästyin, kun ottelua ei selostettu, eihän siinä tiedä mitä tapahtuu! Paitsiota en ymmärrä vieläkään, Satu nauraa.

- Niin, eikö ole loistava lähtökohta, kun on kirjoittaja joka ei tiedä lätkämatsista mitään, kiusoittelee Kouki.

- Komediassa käydään lävitse erilaisia persoonia ja mitä tapahtuu pelin ulkopuolella. On todella mielenkiintoista kirjoittaa Mertarannalle ehdotus selostuksesta, Rasila jatkaa ja pohtii, miten yltää Mertarannan verbaliikan tasolle. Annamme hänelle vapauksia ja välillä todennäköisesti näyttelijät saavat mennä Mertarannan selostuksen perässä.

Rasila kertoo taustatutkimuksena kuunnelleensa Mertarannan selostuksen vuoden 1995 jääkiekon maailmanmestaruusottelusta.

- Siinä on mieletön tunnekohu. On kiinnostavaa, miten miehet antavat otteluissa tunteilleen vallan, on kyyneliä ja suuria tunteita. Ajatella, hetkeä ennen matsia vaimo on voinut pyytää kotona tuppisuista miestään puhumaan tunteistaan!, Rasila jatkaa.

- Toivoisin, että voisin joskus näyttää pukukopin voiton jälkeen, sen vahvan tunnekuohun ja testosteronin roihun. Teatteria ja jäkistä yhdistää ääretön keskittyminen ja vahva tunnelataus, HC TPS:n toimitusjohtaja Mika Eskola toteaa.

Komedian muilla tekijöillä on läheisiä kokemuksia jääkiekkomaailmasta. Miska Rantanen, näyttelijä ja toinen käsikirjoittajista, paljastaa ’tähtihetkensä’ jäällä.

- Opin paitsion kantapään kautta Kaarinan Kiekko-Lämäreissä 80-luvulla. Paras hyökkääjämme pääsi yksin läpi omalta alueelta. Minä tein keskiaukeella rusettiluisteluliikkeitä ja huusin, että tule vaan, kyllä minä suojaan. Pakitin kohti vastustajan maalia. Kuulen vieläkin oman valmentajan huudot korvissani, Miska nauraa.

Entä se pahvi-Mertaranta? Selostaja oli pressitilaisuuden aikana selostamassa Tour de Ski -kiertueen kisoja Keski-Euroopassa ja siksi paikalla pahvisena.

- Mertaranta halusi heti mukaan näytelmään, kun kuuli ideastamme. Kiireisen miehen aikataulusäädötkin onnistuttiin handlaamaan. Mertaranta haluaa ehdottomasti olla mukana livenä, ei pelkkänä äänenä tai tallenteena. Lupasin, että hän saa näytelläkin. Meillä Miska on perinteisesti näytellyt naisroolit, saa nähdä onko sellainen nyt Mertarannalla, Kouki myhäilee salaperäisenä.

Hockey Night -komediassa näyttelevät Miskan ja Anteron lisäksi Tom Petäjä ja Linda Wiklund.

- Olen ensi kesänä kuudetta kertaa Naantalin kesäteatterin lavalla. Rakastan Naantalia ja on kiva tulla takaisin, Miska sanoo.

Esitykset Naantalin Emma Teatterissa 28.5. - 22.8. Lippuja saat myös Naantalin Matkailusta.

ps.  Kurkkaa täältä näyttelelijänä debytoivan Antero Mertarannan terveiset.