Elämys joululounaalla

15.12.2014

Elämys joululounaalla

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti ja kuvat

Anu Vaissin joulupöydässä Tammiston tilalla näkyy ja maistuu hänen taustansa maineikkaissa a la carte -keittiöissä. Raaka-aineet ovat tutun jouluisia, mutta maut yllättävät ja ruokien kauneus hellii silmiä. Jutun lopussa kerrotaan Naantalin muista joulupöydistä.

- Halusin tehdä erilaisen joulupöydän. Suosin puhtaita makuja höystettynä omalla signatuurillani. Etsin makuja ja vaikutteita esimerkiksi Keski-Euroopasta. Tutun kinkun tilalla on ankkaa, laatikot vaihtuivat pehmeään bataattipyreeseen. Talon erikoisuus on hiillostettu lohi, josta asiakkaat pitävät kovasti. Riista on juhlavaa ja niinpä pöydästä löytyy porocarpacciota ja riistapyöryköitä. Haluan, että pöydässä on lapsillekin sopivaa syötävää, Anu kuvailee.


Lämpimän pöydän uutuus on Anun kehittelemä joulumakkara. Jälkiruokapöydästä löytyy tuttu pipari-sinihomejuusto -yhdistelmä uudessa muodossa maustettuna viikunahillokkeella.

- Luumukiisseli on tuulahdus lapsuudestani. Uutta vivahdetta siihen tulee portviinistä ja vaniljamascarpone-vaahdosta. Vaalean glögin tein talon omista omenoista.

Anu kertoo saavansa paljon palautetta ruokien visuaalisuudesta.

- Yksi tärkeimpiä tehtäviäni on tehdä ruokailusta elämys. A la carte -ruoka on kuin taideteos, syöhän ihminen myös silmillään. Myös ruokien värit ja niiden yhdistely on tärkeää. Kaiken on näytettävä kauniilta: ruokien ja tilan. Minusta on ihanaa, kun asiakkaat lähtevät pöydästäni tyytyväisinä.


Myös paikan kauneus hurmaa: aidot paperitapetit suurine kukkineen, valkoiset kalusteet, narisevat puulattiat, kakluunit, talon vanhat huonekalut ja valokuvat (osa Anun perhekuvia), lukuisat kynttilät ja pienet koriste-esineet. Ja paksuna ryöppyävä pitsiliina, jonka päälle ruoka katetaan. Pitsi tuo mieleen lumen ja luo pöytään talven tuntua.

Tammiston tila on Anun lapsuudenkoti. Kuusi vuotta sitten hän palasi jatkamaan äitinsä työtä matkailutilan emäntänä. Anun myötä tila muuttui juhlapaikaksi.

- Asiakkaita kiehtoo ajatus, että tämä on vanha kotini ja moni arvostaa, että talo on saman perheen hallussa jo kolmannessa polvessa. Yläkerran vanha sininen huoneeni on edelleen jäljellä, Anu nauraa

Miltä maistui?

Kaikki ruuat tehdään omassa keittiössä ja käsityön jälki maistuu ja näkyy. Näitä ruokia pitää ehdottomasti syödä hitaasti maistellen, joten jätä kiire ulko-oven taakse. Hiillostettu lohi ansaitsee erikoiskehut. Kuin taikaa, kuvailee seuralaiseni. Kalapöydässä on monia makuja ja porocarpacciossa riistan vahvat aromit. Lautasella ruoka näyttää kauniilta, raskiiko tätä syödäkään. Maut vivahteineen tulevat selkeästi esiin eivätkä riitele keskenään. Yhdistelmät yllättävät, kuten Anu lupasi. Saaristolaisleipä on vahvaa, tällaista sen pitääkin olla. Bataattipyree on pehmeää ja makeaa, ankka sopivan suolaista ja makkara mausteista. Ainoastaan Waldorfin-salaatti jää väliin, koska en pidä varsiselleristä.

Jälkiruokapöydän tumma suklaakakku saanee suklaanystävät huokailemaan. Sinihomejuusto on makuuni hieman liian vahvaa, mutta viikunahilloketta söisi lusikkakaupalla. Luumukiisseli on ehdoton must, se vie kielen. Ruoka, tunnelma, paikka ja palvelu - onko liioittelua kutsua tätä pöytää joulupöytien aateliseksi… Erinomainen hinta-laatusuhde.

- Tämä on ihana ammatti. Saa tarjota elämyksiä, tehdä hyvää ja kaunista ruokaa, nauraa Anu hyvästellessään meidät.

Muista varata pöytä etukäteen.

 

Herkullista jouluruokaa tarjolla - vielä ehtii

Eri puolille Naantalia on katettu herkullisia joulupöytiä. Haluatko nauttia vanhan kaupungin miljööstä? Kahdessa hurmaavassa puuhuvilassa on tarjolla perinteisiä jouluherkkuja:


Naantalin Kylpylän perinteinen Wanhanajan joululounas on katettu asiakkaiden toivomuksesta idylliseen Rantaravintolaan (kuvattuna yllä lumisessa maisemassa). Pöydästä löytyvät perinteiset herkut ja mukaan saa Kylpylän Sunborn Bakeryn leipoman joululimpun.

Perinteinen joulupöytä on katettu myös Ravintola Trappiin.

Haluatko mielummin saaristoon? Kultaranta Resortin Kivinavetassa tarjotaan perineinen joulumenu kolmena päivänä tällä viikolla. Jylhät kiviseinät ja korkealla oleva katto - upea paikka nauttia tunnelmallinen ateria.

Ravintola Pohjakulma tunnetaan herkullisesta saaristolaispöydästään. Joulun alla pöytään katetaan jouluisia saaristolaisherkkuja. Tunnelmallinen miljöö on elämys.

Muista myös Naantalin Kylpylän Hyvän Joulumielen lounas 22.12. ja 23.12. Tuolloin osa joulupöydän tuotosta menee Pelastakaa Lapset ry:n toiminnan tukemiseen ja ihanaa joulutunnelmaa tuovat Turun Konservatorin Lapsikuoron esitykset.

Tarkemmat tiedot täältä