Erikoisoluita tarjolla

25.9.2015

Erikoisoluita tarjolla

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti ja kuvat

Kello neljän aikaan Kaivohuoneella on kova kuhina päällä. Tunnin päästä avataan ovet syksyn uutuustapahtumaan Olutfesteihin. Oluthanoja asennetaan, pulloja nostellaan pöydille, akkuporakoneet surraavat. Simapajan Laura Husu remahtaa nauruun, kun tiukassa ollut pullonkorkki viimein aukeaa.

- Onnistuinpas!


Tänään ja huomenna on mahdollista tutustua yhdentoista panimon tuotteisiin. Ohjelmassa on myös pieni olutkoulu maistingeineen.

- Erikoisoluiden suosio on kasvussa ja täällä on nyt mahdollisuus maistaa pienpanimo- ja käsityöläisoluita. Joukossa on varmasti jotain sellaista, mitä ei ole ennen maistanu, lupaa Naantalin kylpylän Joni Hakkarainen.  


Vakka-Suomen Panimon Timo Pitkänen kertoo, että pienpanimossa oluen valmistus on todellista käsityötä. Jotkut tekevät oluen valmistukseen tarvittavat laitteetkin itse.

-  Oluet valmistetaan aidoista aineista, ilman lisäaineita. Mallassäkit kannetaan sylissä ja kipataan mäskäyskattilaan. Ihminen on koko ajan paikalla tekemässä päätöksiä. Meillä käymisen annetaan edetä rauhassa niin kauan kuin tarvitsee mitenkään sitä nopeuttamatta. Yleensä siihen menee noin 3-5 viikkoa. Savukataja-oluemme käy jopa 3 kuukautta. Kun tuote on valmis, se pullotetaan. Pienpanimossa sekin on usein käsityötä, samoin etikettien liimaaminen, hän kuvailee.

- Niin ja pullolaatikoiden nostelu. Se vaatii kunnon käsivoimia, Timo nauraa.


Mutta entäs sima, miten se liittyy oluisiin?

- Me olemme Suomen ensimmäinen simaan erikoistunut panimo. Alkossa sima löytyy oluthyllystä. Simaa tehdään siellä, missä tuotetaan hunajaa. Erityisesti Puolassa, missä sima on liköörimäistä. Amerikassa on parhaillaan simainnostus päällä, Laura Husu kuvailee ja luettelee pitkän listan maita, joissa simaa valmistetaan.


Pyynikin Käsityöläispanimo valmistaa sataa olutta vuodessa. Kaivohuoneella he esittelevät kolmea palkittua oluttaan.

- Vanilla Stout valittiin Suomen paras olut 2015 -tapahtuman voittajaksi. Nämä kaksi muuta ovat olleet yleisön suosikkeja, Tuomas Pere kertoo.

Jos illan aikana kaipaa huikopalaa, on sekin puoli järjestyksessä. Kaivohuoneen Gastro Pub -menuun on valittu ruokia, jotka sopivat yhteen oluiden kanssa.

 
Olutfestit - Mallasjuomien makujuhlaa Naantalissa 25. - 26.9. klo 17-22, jatkot 24 asti, Naantalin Kaivohuone.