Herkkuja läheltä

31.8.2015

Herkkuja läheltä

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti ja kuva

Syksyllä lähdetään luontoon etsimään lähiruuan aatelia: sieniä ja marjoja. Jos viime vuosi oli tattivuosi, niin tätä vuotta voinee kutsua kanttarellivuodeksi. Sen verran paljon keltalakkisia herkkuja on metsästä löytynyt.

Metsäretkelle pakataan mukaan sieniveitsi tai käteen sopiva pieni keittiöveitsi pullasudin kera sekä kori. Hyttysiä piisaa, joten karkote tai hyttyshuppari on tarpeen. Kuulemma myös kannettavat hyttyskarkotinlaitteet ovat metsässä käteviä.

Ja sitten se tärkein ohje eli poimi vain sellaisia sieniä, jotka taatusti tunnet. Esimerkiksi kanttarellit, suppilovahverot sekä tatit ovat helposti tunnistettavia. Ota avuksi kunnon kuvin varustettu sieniopas (mahdollisimman uusi painos). Oma suosikkini on Suomen Sieniseuran Facebook-ryhmä, sieltä saa luotettavaa tunnistusapua ja neuvoja.

Voissa paistetut sienet, joukkoon sipulia ja loraus kermaa - siinä helppo herkku, joka vie kielen mennessään. Jos sienimetsällä ei ole onni myötä, niin mustikoita ainakin löytyy ja paljon. Puolukoiden posket punoittavat lupaavasti, niitäkin pääsee kohta poimimaan.

Lupaavia marja- ja sienimetsiä löytyy niin kaupungin ulkoalueilta kuin ajamalla Naantalin saaristoon, esimerkiksi Rymättylän suuntaan.