Herkullista lähiruokaa

27.6.2014

Herkullista lähiruokaa

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti ja kuvat

Stefan, Marjut ja lounaspöytä valmiina ruokailijoita varten. Viikonloppuisin katetaan juhlavampi pitopöytä.

Loma: mikä ihana syy hemmotella itseään herkullisella ruualla. Vanhan kaupungin idylliset ravintolat hurmaavat, mutta välillä kannattaa ajaa noin 15 minuutin matka Rymättylään ravintola Pohjankulmaan. Minulle paikka on jokakesäinen must kahdesta syystä: ruoka tehdään alusta loppuun itse - ja sen myös maistaa - sekä ystävällinen palvelu.

Pohjankulma on vanha kansakoulu, jossa on toiminut ravintola 80-luvulta lähtien. Marjut Kyyrö ja Stefan Siljamäki ihastuivat paikan miljööseen 12 vuotta sitten ja ostivat sen omakseen.

- Tulen aina vieraita vastaan ja johdatan sisään pöytiin, esittelen talon ja ruokapöydän antimet. Haluan, että jokainen saa hetken rauhoittua ennen ruokailua. Silloin ruuasta nauttii kunnolla, kuvailee Marjut.

- Meillä on periaate, että ruuat valmistetaan alusta loppuun itse menekin mukaan. Näin pöydässä on aina tuoretta tarjottavaa. Käytämme mahdollisimman paljon lähiruokaa. Esimerkiksi nyt pöydässä on läheisen luomutilan uusia perunoita. Saaristossa kun ollaan, niin panostamme runsaaseen kalapöytään. Silliä ja silakkaa on monessa muodossa. Uunitomaattisilakat ovat suosituimpia ruokiamme. Ne maistuvat myös niille, jotka eivät muuten silakasta pidä.

Oma suosikkini on lohimestari eli lasimestarin liemeen marinoitu lohi. Talon vanhan reseptin mukaan valmistettu lohi on maistuva yhdistelmä uutta ja vanhaa.   
Lämpimän pöydän mehevät lihapullat saavat asiakkailta paljon kiitosta. Lempeästi käytetty maustepippuri vie ajatukset mummolaan - tällaisia minäkin olen lapsena syönyt.

- Tämän alueen salaatti on rosolli ja sitä on aina pöydässä kauden vihersalaattien rinnalla. Koostamme pöydän kaikkiin ruokavalioihin sopivaksi: on kalaa, lihaa ja kasviksia. Melkein kaikki ruuat ovat laktoosittomia ja gluteenittomia.

Sivupöydältä löytyy kahta saaristoleipää. Toinen on piimään leivottu perinneleipä, toinen tehdään omenamehuun. Lisäksi tarjolla on vaaleaa pellavaleipää. Niitä voi ostaa myös kotiin, samoin herkullista taatelikakkua. Jälkiruuaksi leivotaan piirasta vaniljakastikkeen kera sekä erilaisia pikkuleipiä. Sunnuntain runsaaseen pitopöytään katetaan perinteisiä jälkiruokia.

- Olen todella onnellinen, että asiakkaat ovat löytäneet meidät ja monet tulevat vuosittain uudelleen, kertoo Marjut silmät säihkyen ja menee ottamaan vastaan ovesta sisään astuvia ruokailijoita.