Hurmaava teehuone

2.7.2014

Hurmaava teehuone

- Pidätkö vihreästä vai mustasta teestä? kysyy Villa Randalan Hanna Pulla-Kankimäki. Hetken päästä Olli-Pekka Kankimäki kantaa pöytään kaksi pientä pannullista vihreää teetä. Niiden huppuna on söpöt villaiset pannumyssyt.

- Milky Oolong-teetä kutsutaan Ranskassa siniseksi teeksi. Kullanvärisen teen maku on mielestäni toffeinen, pehmeä, lempeä ja tuoksu halaava, Hanna kuvailee.

Teen nautiskelussa tyyli on vapaa, mutta ensin kannattaa tuoksutella, sitten vasta maistella. Halaava tee on sitä, miltä Hanna lupaa. Kiireetön maistelu hurmaavassa ympäristössä pysäyttää ajankulun. Lasiverannan ikkunoista avautuu näkymä merelle ja laineita katsellessa ajatukset liitelevät jossain kaukaisuudessa. Maut, tuoksut, tunnelma, rauha, valo, merinäkymä - hetkessä on kaikki palaset kohdillaan. Hannaa naurattaa, sillä juuri tästä teen nautiskelussa on kyse: hetkeen pysähtymisestä ja kaikilla aisteilla nauttimisesta.

Kun kuppi on tyhjä, Hanna kaataa toisesta pannusta ystävänsä kirjeenvaihtaja Helena Petäistön Romanttisen hetken teetä. Ensimmäiseksi tulee mieleen sana naisellinen, ja sitähän se on monine kukkineen: ruusun terälehtiä, ruiskaunokkia…  

- Jouduin sairastumisen myötä luopumaan kahvista ja halusin jotain tilalle. Pussiteet maistuvat mielestäni tiskivedelle. Helena on se, joka sukellutti minut teen maailmaan maistattamalla aromaattisimmat lajikkeet. Teen myötä minulle avautui uusi maailma, kulttuuri, historia ja filosofia, Hanna kuvailee innostuneena.

Teehuoneella suositaan laadustaan palkitun saksalaisen Dommers Teehausen tuotteita. Mieluiten tarjotaan luomuteetä sekä muuten mahdollisimman luonnollisesti kasvatettuja teelaatuja.

- Teen valmistuksessa on oltava tarkkana veden lämpötilan ja haudutusajan kanssa.
Harmillisen usein tee valmistetaan väärin ja silloin maku kärsii.

Olli-Pekka valmistaa vielä pannullisen mustaa puerch-teetä.

- Se on hyvin erikoista, kiinalaisten vuosikertateetä ja todella arvokasta. Sitä pidetään terveysvaikutteisena, sanoisin voimateenä. Mielestäni se tuottaa jopa pientä euforiaa. Teen tuoksussa on maanläheinen aromisävy, Hanna sanoo teetä kaataessaan.

Tuoksu on voimakas ja mietin, onkohan tämä mieleeni. Mutta maku yllättää, tässä on suosikkini. Tee valmistetaan pienistä teekakuista, veden lämpötilan ja haudutusajan kanssa täytyy olla erityisen tarkkana.

- Teestä on tullut meille hauska yhteinen juttu. Pannusta riittää aina kahdelle ja päivittäin mietimme, mitäs tänään otetaan. Tämä on samalla parisuhteen hemmottua: kun käteen ilmestyy kuppi valmista teetä, pysähdytään hetkeksi nauttimaan yhdessäolosta, Olli-Pekka kuvailee.

- Täydellinen teehetki on mielestäni meditatiivinen. Silloin osaa pysähtyä ja nauttia läsnäolosta tässä ja nyt. Minusta on ihanaa, kun vannoutuneet kahvinjuojat lähtevät meiltä ihastuksesta hykerrellen, Hanna nauraa.

Pois lähtiessä on pakko halata Hannaa. Se tuntuu ainoalta oikealta tavalta hyvästellä ja kiittää rauhoittavasta teehetkestä.