Ivana Helsinki Taidehuoneella

19.7.2016

Ivana Helsinki Taidehuoneella

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti ja kuvat

 

Paola Suhonen avasi tänään kesänäyttelynsä Naantalissa. Esillä on tuttuja Ivana Helsinki -kuoseja, uutuuksia, kukkaketojen viehkeyttä, paljettien välkettä ja piilottelevia muumihahmoja. Sekä Paolan kuvaamia tunnelmallisia valokuvia ja videoita.

Parinkymmenen vuoden aikana Paola on tullut tunnetuksi nostalgisista printtikuoseistaan ja persoonallisista vaatteistaan. Paolan videot paljastavat taiteilijan inspiroituvan Pohjolan yöttömistä öistä, aamusumun verhoamasta luonnosta, slaavilaisuudesta.

Paola perusti Ivana Helsingin yhdessä siskonsa Pirjo Suhosen kanssa vuonna 1998. Siitä lähtien kaksikko on määrätietoisesti rakentanut yrityksestä kansainvälisesti tunnetun brändin. Ivana Helsingin muotia on nähty myös Pariisin Fashion Weekin isoissa näytöksissä, mistä Paola on selkeästi ylpeä.

- Tämä näyttely on läpileikkaus Ivana Helsinki -mallistojen tarinoihin, Paola kuvailee. Olemme koonneet tänne tuttuja kuoseja ja tulevia mallistoja. Sellaisiakin, joita ei ole vielä julkaistu. Jopa vuoden 2018 malliston tuotteita.

Paola kertoo uransa alussa painaneensa käsin kaikki printtikuosit. Nyttemmin hän voi delegoida osan tehtävistä muille ja keskittyä taiteen tekemiseen. Näyttelyssä esillä oleva kesäinen kukkaketo-kuosi on tällä hetkellä hänen suosikkinsa.

- Ainahan sitä pitää uusimmista tuotteistaan, hän nauraa. Kuosin kukat ovat peräisin keräämästäni herbaariosta. Skannasin kukat ja maalasin ne sekatekniikalla. Pidän erityisesti akvarellien lennokkaasta viivasta. Lopputuloksena on Neiti Kesäheinä -tunnelma, jossa on runollisuutta ja herkkyyttä.

Vuosien mittaan yrityksen toiminta on laajentunut muodista, printtikuoseista ja muotoilusta taiteeseen, jopa filmien tekoon.

- Pitkä rakkaus liikkuvaan kuvaan vei minut Amerikkaan opiskelemaan elokuvan tekoa. Tuntui, että vaatteisiin ei ihan saanut sellaista itsensä ilmaisun monipuolisuutta mukaan, kuin minkä liikkuva kuva mahdollistaa, Paola kuvailee.

Ettei vaan liikkuva kuva vie sinua mennessään ja muotimaailma jää kakkostilalle?

- Olen jo kolme vuotta kuljettanut näitä kahta maailmaa rinnakkain ja se sujuu hyvin, Paola toppuuttelee. Rakastan filmille kuvaamista, siinä on samaa materiaalin tuntua kuin kankaiden kanssa työskennellessä. Käsityöläisyyden tuntu on minulle tärkeää.

Taidehuoneen televisioruudulla pyörii Paolan tekemiä muotifilmejä ja musiikkivideoita. Harmi, ettei näyttelytilassa ole isompia screenejä. Pieni tv-ruutu himmentää kirkkaimman kärjen siitä sielukkuudesta ja esityksen tehosta, minkä aidolle filmille kuvaaminen Paolan mukaan hänen elokuvilleen tuo.

Kesäinen taidekaupunki

Naantalista on tullut kiinnostava vierailevien kesänäyttelyiden paikka. Vähän aikaa sitten avautui Vanhalla Raatihuoneella Jukka Rintalan pukuloistoa esittelevä näyttely. Kultarannan puutarhassa järjestetään joka kesä nimekkään veistostaiteilijan näyttely. Ja tänään oli vuorossa Ivana Helsingin näyttelyn avajaiset.

- Paolan sisko Pirjo haki näyttelyä Taidehuoneelle. Koska haluamme esitellä laadukasta suomalaista designia ja taidetta, on ilo avata tämä näyttely Taidehuoneella, iloitsee näyttelysihteeri Mia Nieminen.

- Pakkasimme pakettiauton täyteen näyttelytavaroita ja ajoimme tänne. Seuraavaksi lähden kahden viikon kesälomalle Suomea kiertelemään ja paku muuttuu asuntovaunuksi, nauraa Paola.

Näyttelyssä on myynnissä Ivana Helsingin tuotteita.

Love Stories, Road Trips & Dresses - Ivana Helsinki 7.8. saakka Naantalin Taidehuoneella