Joulurauha julistetaan Naantalissa

20.12.2016

Joulurauha julistetaan Naantalissa

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti ja kuvat

 

Tänäkin vuonna jouluaattona Naantalin museon ympäristön kujat täyttyvät joulurauhan julistusta kuulemaan tulleista kaupunkilaisista. Miksi kannattaa tulla juuri Naantaliin eikä lähteä Suomen joulukaupunki Turkuun?

- Meillä joulurauha julistetaan Naantalin museon portailta, vanhan kaupungin sydämessä. Paikkana se on pieni, mutta itse tilaisuus ei ole pieni. Vuosi vuodelta paikalle on kerääntynyt yhä enemmän väkeä. Vaikkei meillä suinkaan ole Turun kaltaista tungosta, niin Mannerheiminkatu ja museon ympäristön kadut täyttyvät joulusanomaa kuulemaan tulleista kaupunkilaisista,  Naantalin kulttuuri- ja tiedotussihteeri Anu Anttila kertoo.

- Monille naantalilaisille joulurauhan kuuleminen vanhassa kaupungissa on joka jouluinen perinne. Miljöö on ihana, siellä näkee joulukuusen ja seimen. Samalla tapaa ystäviä, tuttavia, naapureita, työtovereita. Monta ihmistä kerralla, joille kaikille saa kätevästi toivotettua hyvää joulua ja vaihdettua viimeiset kuulumiset.

Naantalin joulurauhan julistaa hallintojohtaja Riitta Luotio. Keskiajalta lähtöisin oleva perinne on vuosisatojen kuluessa katkennut moneen kertaan. Nykyään joulurauhan julistuksessa kuultava teksti pohjaa 1840-luvulta peräisin olevaan suomenkieliseen joulurauhatekstiin.

Jouluaattona keskipäivän merkiksi soivat luostarikirkon kirkonkellot.

- Tilaisuuden aloittaa trumputtaja, kuten aina kun Naantalissa on kerrottavana tärkeää asiaa, Anu nauraa.

Musiikista vastaa tuttuun tapaan VG Brass johtajanaan Jari Virta. Esilaulajana toimii Leena Salo.

- Monet jatkavat joulurauhan julistuksesta Naantalin luostarikirkkoon, missä järjestetään pieni hartaustilaisuus kello 12.30. Tilaisuus on erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Samalla voi poiketa sytyttämässä kynttilät omaisten haudoille tai muualle haudattujen muistoksi, Anu kertoo.

Matkalla kirkkoon kannattaa käydä katsomassa vanhan kaupungin hauskoja joulukoristeita, kuten kalenteri-ikkunaa.

Kaunista ja rauhallista joulun aikaa teille kaikille!

Joulurauhan julistus lauantaina 24.12. kello 12.00 Naantalin museon Humpin edustalla, Mannerheiminkatu 21, vanha kaupunki. Tervetuloa!