Jukka Rintalalle oikea tunnelma on tärkeä

1.7.2016

Jukka Rintalalle oikea tunnelma on tärkeä

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti ja kuvat

 

Muotitaiteilija Jukka Rintala katselee tyytyväisenä Naantalin Vanhan Raatihuoneen salia. Talvisin päiväkotina toimiva tila on muuttunut ylellisen upeaksi iltapukunäyttämöksi. Paikalle on tuotu kaunista rekvisiittaa: antiikkikalusteita, koriste-esineitä, kynttelikköjä, verhoja, valtavia näytelmien lavasteina toimineita Jukan maalauksia sekä tietysti upeita iltapukuja.

- Täällä on hieno tunnelma. Halusimme luoda juhlasalimaisen tilan ja tarjota ihmiselle elämyksen, viedä keskelle satua, Jukka kuvailee.

- Näyttelyn visuaalisen ilmeen on viimeistellyt Matti Vaskelainen. Kävimme talvella katsomassa tätä paikkaa ja näin heti, että tähän ympäristöön saa rakennettua omanlaisensa maailman. Olemme tuoneet tänne paljon juhlaan sopivaa rekvisiittaa, joista oikea tunnelma syntyy. Avajaisissa kuullaan myös musiikkia.

Näyttelyn avasi lauantaina valtioneuvos Riitta Uosukainen, yksi Jukan asiakkaista.

Esillä on lähes 20 pukua eri ajoilta, uusiakin. Monet puvuista ovat tuttuja linnan juhlista, kuten Aira Samulinin puku. Sen vieressä olevan valokuvan Aira lainasi näyttelyyn ja piipahtaa ilmeisesti itsekin Naantalissa Unikeon juhlien aikoihin.

Esillä on myös Saimi Hoyerin hääunelma, ballerina Minna Tervamäelle trimmattu valkoinen laahuspuku…. Jokainen puku on suunniteltu kantajalleen sopivaksi.

- Näitä täytyy katsella edestä ja takaa. Sekä tutkia yksityiskohtia läheltä, niitä puvuissa riittää, Matti yllyttää.

- Saimin häitä vietettiin saaressa ja viileään iltaan tarvittiin jotain lämmittävää, Matti kertoo esitellessään hääpukuun kuulunutta pikkujakkua. Se etsii vielä paikkaansa näyttelyssä.

Useampi esillä olevista puvuista on nähty myös Maria Lundin ja Angelika Klasin yllä Sinun omasi -konserttikiertueella.  

- Nämä ovat tällaisia artistien työpukuja, Jukka myhäilee. On mukavaa nähdä näitä pukuja useammin julkisuudessa ja etteivät ne ole kertakäyttöisiä.

Tämän kesän Rintala ja Vaskelainen sukkuloivat Naantalin ja Savonlinnan väliä, joissa on yhtä aikaa esillä Rintalan myyntinäyttelyt. Kiirettä piisaa, silti muotitaiteilija tuntuu rennolta. Jos tapaat Jukan näyttelyssä, käytä tilaisuus hyväksi. Jokaisella puvulla, maalauksella ja esineellä on tarinansa - ja Jukka on hyvä tarinoiden kertoja. Jukka on tunnettu ja arvostettu Suomen ainoa Pro Finlandia -mitalilla palkittu muotitaiteilija. Silti hän on vaatimattoman oloinen ja helposti lähestyttävä persoona, jonka tarinoita kuunnellessa kiire unohtuu.

Näyttelyssä on myynnissä Jukan suunnittelemia naisten ja miesten vaatteita, sisustustuotteita, tekstiilejä, pellavaverhoja sekä tauluja.

Kultainen viiva - Jukka Rintalan juhlanäyttely 3. - 31.7. Vanhalla Raatihuoneella, Maanerheiminkatu 14.

Näyttelyn avaa valtioneuvos Riitta Uosukainen lauantaina 2.7. klo 15.30