Luomujäätelöä kartanomiljöössä

3.7.2015

Luomujäätelöä kartanomiljöössä

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti ja kuvat

- Ostimme pienen jäätelökoneen ja kokeilimme, millaista jäätelöä syntyy lampaanmaidosta. Vau, että se oli hyvää!, kuvailee Katja Sikka uutta Utu-luomujäätelöä.

Hyväähän se on ja toistaiseksi sitä saa vain Naantalista. Tammiston tilan kesäkahvilassa herkutellaan maanantaista torstaihin lampaanmaidosta valmistetulla Utu-luomujäätelöllä. Sitä valmistaa rymättyläläinen Lammastila Sikka-Talu, Suomen ainoa lampaanmaitoa lypsävä tila. Luomujäätelö on isäntäparin Katja ja Alar Sikan kehittämä kesäuutuus.

- Teimme tuotekehittelyä ja nyt myynissä on kolmea makua: suklaa, kookos ja vanilja. Jäätelöbuumi on meneillään ja olen iloinen, että saimme luomujäätelömme valmiiksi juuri oikeaan aikaan.

- Utu-lampaanmaitojäätelö sisältää ainoastaan luomumaitoa, luomusokeria ja luomumaun, siinä kaikki, Katja kertoo.

- Tätä jäätelöä saa nyt meiltä, ensimmäisinä Suomessa ja maailmassa, iloitsee Tammiston tilan emäntä, keittiömestari Anu Vaissi (kuvassa vasemmalla vierellään Katja). Jäätelöä voi syödä puutarhassamme tai ostaa mukaan. Lapsiperheiden iloksi meillä on kesävieraina kolme Sikka-Talun lammasta.

Jäätelötehtaan toiminta on vielä pienimuotoista, mutta suunnitelmissa on laajentaa toimintaa ja kehittää uusia makuja. Hyvä niin, sillä luomujäätelö on otettu innolla vastaan. Toistaiseksi lampaanmaitojäätelöä myydään vain Naantalin alueella, kuten Tammiston tilan kesäkahvilassa. Tietoja uusista ostopaikoista päivitetään Sikka-Talun Facebook-sivulle.

Rapsutuksia rakastavat kesävieraat

Katjan lammastilalla on 130 uuhta, 150 karitsaa ja lypsettäviä noin 30.

- Haluan muistaa eläimet myös nimeltä ja siksi jokaisella lampaalla on nimi. Seurustelemme ja juttelemme niiden kanssa. Mieheni kanssa keskustelemme päivittäin lampaiden kuulumisista, Katja kuvailee.

Tammiston tilan omenatarhan aitauksessa määkivät Viivi (harmaa), Leisla (tumma) ja Rilla (vaalea). Anu kertoo Katjan valitsevan tarkkaan, minne antaa lampaitaan kesävieraiksi.  Molempia naisia yhdistää halu tuoda pala maaseutua kaupunkiin ja niin omenatarhaan rakennettiin lampaiden kesäkoti.

- Vieraskirjassamme on useita ihailevia kommentteja erityisesti Viivistä, joka on hyvin ihmisrakas. Lampaat ovat puheliaita ja nauttivat rapsuttelusta. Erilaisissa juhlissamme ne ovat saaneet paljon ihailijoita. Eräs morsian ilahtui kyyneliin asti kuullessaan, että meillä on lampaita, Anu kertoo.

Herkullinen Utu

Ja sitten itse asiaan eli jäätelöitä maistelemaan. Nam, hyviähän ne ovat. Raikkaita ja kevyitä, sillä niissä ei käytetä kermaa. Suklaa maistuu pehmeältä. Kookos on näistä kolmesta sorbettimaisin, miedon makuinen ja siihen on jätetty reilusti sattumia. Vanilja maistui vanhan ajan jäätelöltä, se on maukasta ja täyteläistä. Kiitos Katja ja Alar uudesta kesäherkusta. Ensi maanantaina kesäkahvila on taas auki!

ps. Tammiston tilan uusi kesäkahvila on avoinna koko heinäkuun maanantaista torstaihin klo 14-18. Kahvitella voi hurmaavan kartanon sisätiloissa tai omenatarhan rauhassa. Viikonloppuisin tilalla järjestetään juhlia ja silloin kahvila on kiinni.