Lux Gratiae hemmottelee 2/2

23.10.2015

Lux Gratiae hemmottelee 2/2

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti

 

Kuvitelepa tämä näky, kun hämärtää. Kun katuvalot syttyvät. Kun idyllisten puutalojen asukkaat sytyttävät kotiensa valot, pihavalot. Kun viimeinen päiväkajo muuttuu illan mustaksi pimeydeksi. Kun rannan valot leikittelevät pimeän meren aalloilla. Kesäinen Naantali saa huokailemaan, mutta syksyn pimeät illat valoineen mykistävät. Ihanaa!

Tänä viikonloppuna nautitaan syksyn hämäryydestä ja pimeistä illoista viettämällä valon juhlaa Lux Gratiaea. Tarjolla on runoilijoiden sanataidetta, musiikkielämyksiä, lastenkonsertti, taidetta ja liikuntaa eri puolilla kaupunkia sekä saaristossa.

Taidehuoneella tapahtuu

Taidehuoneella avautui tänään Pyhä Birgitta -näyttely. Esillä on keskikesän Birgitan yö -tapahtumissa huutokaupattuja taideteoksia. Naantalilaiset nimikkotaiteilijat ovat vuosien varrella maalanneet huutokaupattaviksi 12 Pyhä Birgitta -aiheista teosta. Näyttelyyn on saatu 11 työtä, sillä yhtä kadoksissa olevaa teosta eivät sinnikkäät etsijät ole onnistuneet löytämään.

Lisäksi Naantalin museo on lainannut näyttelyyn Birgitan kuvia ja hänen elämästään kertovia tietoiskuja. Tarina kuljettaa kauas historiaan: Naantalin birgittalaisluostari perustettiin vuonna 1438. Kuvataiteilija Pirjo Viitasen näyttelyopastukset ovat lauantaina kello 14 ja 16.

Näyttely on avoinna sunnuntaihin asti kello 12-17.

Tapaa runoilija, koe runo

Viime syksyn Lux Gratiaen uutuus oli Runokuppi, kolmen vartin runonautinto naantalilaisissa kahviloissa. Yleisö otti Runokupin heti omakseen. Niinpä tänäkin syksynä pääsee kuulemaan ja tapaamaan runoilijoita. Lauantaina Jonimatti Joutsijärvi runoilee Taidehuoneella kello 15. Runokuppi jatkuu kello 16 rantakahvila Café Amandiksessa. Siellä esiintyy Tuija Välipakka.

Runokuppi on kaikille runoista kiinnostuneille avoin, maksuton tapahtuma.

Musiikkinautintoja, historiaa

Muista myös Lux Gratiaen musiikkinautinnot. Perjantai-iltana 23.10. Naantalin kylpylässä esiintyy Absolute Girls -selloduo. Lue duossa soittavan Helena Plathánin haastattelu täältä.

Huomenna lauantaina 24.10. Naantalin kirkossa kuullaan ja nähdään huikea keskiaikainen musiikkiesitys Stella Splenders - Loistava tähti. Se kertoo Pyhän Birgitan elämästä. Lauantain päättää gospel-ilta Merimaskun kirkossa. Sunnuntaina 25.10. Rymättylän kirkossa lasten ja nuorten konsertti.

Historiannälkäiset huomio! Sunnuntaina Rymättylän seurakuntakodilla juhlaesitelmä keskiaikaisista kivikirkoista sekä Rymättylän kirkon seinämaalauksista.

Lux Gratiaen tarkka ohjelma