Lux Gratiae tuo iloa syksyyn

5.10.2016

Lux Gratiae tuo iloa syksyyn

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti

Jo viidettä kertaa järjestettävä Lux Gratiae on odotettu syksyn kohokohta. Ohjelmassa on bluesia, jazzia, taidetta, runoja, vaellusta sekä pimeiden iltojen ja saariston tunnelmaa. Tapahtumia Naantalin kaupunkialueella ja saaristossa 28. - 30.10.

- Tapahtuman ideana on tuoda valoa syksyyn monin eri tavoin. Naantalin keskiaisen kulttuurin ja saariston kautta haluamme tuoda elämyksiä, iloisuutta ja valoa pimeään vuodenaikaan, kertoo Naantalin kulttuurisihteeri Anu Anttila.

Kolmipäiväinen Lux Gratiae järjestetään lokakuun viimeisenä viikonloppuna. Ohjelmassa on tuttuun tapaan monipuolisesti kulttuuria sekä liikuntaa.

 

’Lux Gratiaen ohjelmiston punaisina lankoina ovat harmonia, elämänvoima ja elämänilo. Ne tuovat valoa pimeään vuodenaikaan. ’
- Anu Anttila

 

Bluesia ja taidetta 28.10.

Perjantain avaa Taidehuoneen Valoa ja elämänvoimaa -näyttely. Tarja-Maija Mussaaren ja Liisa Leväsen näyttely on avoinna koko viikonlopun. He pitävät myös kiinalaisen mustetekniikan työnäytöksiä.

- Samana iltana Naantalin kylpylässä soittaa bluesia liukukitarahuippu Erja Lyytinen bändeineen. Kansainvälisesti tunnettu Lyytinen on tällä hetkellä kovassa nosteessa ja saanut lisänimen The Queen of The Slide Guitar, Anu kehuu.

Erjan blues-jammailua ja slide-tekniikan esittelyä kannattaa kuunnella täältä - juuri tätä syksyyn kaivataan! Lippuja myy Naantalin Matkailu.  

 

Pyhiinvaellusreitiltä jazz-konserttiin 29.10.

Lauantaina on vuorossa Lux Gratiaen kestosuosikki, Jaakobin kävely.

- Jaakobin kävely on ollut alusta lähtien mukana ohjelmassa. Reitti kulkee vanhaa pyhiinvaellusreittiä pitkin Naantalin kirkolta Rymättylän kirkolle. Perillä tarjotaan kahvia ja kahvikassan tulot menevät lähetystyön hyväksi.

Kävelyn järjestää Armonlaakson valtajat ja osallistumismaksu on 10 euroa (sis. paluukuljetuksen). Muista ilmoittautua etukäteen.

- Illalla vuorossa on Naantalin Musiikkijuhlien konsertti. Jukka Perko on muusikkona monelle tuttu. Jazzia soittava Jukka Perko Avara luo kauniita äänimaisemia Naantalin kirkossa. Lippuja konserttiin myy Naantalin Matkailu.

 

Sunnuntaina saaristoon 30.10.

Lux Gratiaen teemana tänä syksynä ovat Itämeri ja saaristo. Niinpä sunnuntaina suunnaksi otetaan Merimaskun seurakuntakoti ja Rymättylän kirkko.

- Naantalilaisten runoilijoiden Mirkka Mattheiszenin ja Mia Röngän runot käsittelevät meriaiheita. Äänimaiseman runoille luo muusikko Harri Tolvanen. Ronkä on myös biologi ja tutkii saaristolinnustoa. Tolvanen puolestaan on myös meriympäristön tutkija.

- Jokainen meistä tietää, mikä on saaristomeren tilanne. Saaristosta pitäisi pitää parempaa huolta ja haluamme muistuttaa siitä kulttuurin kautta, Anu kertoo.

Viikonloppu huipentuu viiden kuoron yhteiskonserttiin Rymättylän kirkossa.

- Rymättylän kirkko on valtavan kaunis. Siellä esiintyvät Naantalin Kamarikuoro, Rannikon laulumiehet, Naantalin laulajat, Helianthus sekä Chorus Gratiae.

- Lux Gratiae on mielestäni hieno osoitus alueen toimijoiden yhteistyöstä. Tapahtuman toteuttavat yhdessä Naantalin kaupunki, Naantalin Matkailu, Naantalin Musiikkijuhlat, Naantalin Kylpylä, Naantalin Kulttuuritaloyhdistys ry, Merimasku-Seura ry, Rymättylän seurakunta ja Merimaskun seurakunta, Anu iloitsee.

Tarkka ohjelma aikatauluineen ja lippujen hintatiedot täältä