Meriveden pärskeitä ja hurjia tarinoita

17.6.2016

Meriveden pärskeitä ja hurjia tarinoita

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti ja kuvat

 

Aaltojen pärskeistä, kesätuulen lempeydestä pääsee nauttimaan ensi viikosta lähtien. Silloin Aavatar vie juhannusristeilylle. Kohta pääsee myös Kustaviin ja Seiliin. Testimatka Seilin saarelle oli elämys - yhdistelmä vaahtopäitä ja hurjaa historiaa.

Pääsin viime viikolla testaamaan uutta Seilin risteilyä. Lähtöpäivän aamuna aurinko sädehti ja meri myllersi vaahtopäinä edellisyön myrskyn jäljiltä. Jaa-a, taitaa tulla keikkuva matka. Mutta tuulen suunta oli suotuisa ja meno suht’ taisaista. Välillä tosin ratsastimme vastaan tulleiden rahtilaivojen nostattamilla korkeilla aalloilla. Aluksen takakannella oli mukava istua merituulta nuuhkimassa. Airiston aukolla ristiaallokossa pärskeet lensivät, mutta se haitannut kun päällä oli vedenpitävä takki. Aurinkokannelle ei tällä kelillä ollut menemistä.

Aavattaressa on mukavinta aluksen suht’ pieni koko. Sisällä istuessa on lähellä vettä ja melkein tuntuu siltä, kuin istuisi pienveneessä. Aurinkokannella voi paistatella päivää lempeällä kesäkelillä.

Vierailu Seilin saarella oli vaikuttava kokemus. Kiitokset siitä opas Aava-Leena Kurjelle ja hänen värikkäille tarinoilleen. Että voikin kauniilla saarella olla synkkä historia. 1600-luvulta lähtien sinne vietiin spitaaliset, myöhemmin mielisairaat sekä muuten vain hankaliksi koetut henkilöt, joista haluttiin päästä eroon ties miten heppoisin verukkein.

Seiliin oli tarjolla vain menolippuja ja siellä elämisen ankeutta on vaikea kuvitella. Tulijat vastaanotti porttiin maalattu teksti: Ken tästä käy, saa kaiken toivon heittää. Tuo lause kertoi kaiken tulevasta asuinpaikasta.

Pysähdyksen aikana Aava-Leena kierrätti meitä saarella, vei Seilin kauniiseen puukirkkoon ja kertoi elämästä saarella. Hautausmaa oli pysäyttävä paikka, saarelta ei todellakaan lähdetty minnekään.

Aikaa jäi myös saaren omatoimiseen tutkimiseen. Käppyräiset saaristomännyt ja vanhat rakennukset ovat kaunista katsottavaa. Sekä tietysti merimaisemat. Kierroksen jälkeen söimme omat eväät rantalaiturilla. Sitten olikin aika irrottaa veneen kiinnitysköydet ja lähteä paluumatkalle. Olipa huikea reissu!

Seiliin tehdään neljä piknik-risteilyä heinä- ja elokuussa.

ps. Aavatar ajaa myös saaristoreittiä Naantalista Kustaviin 27.6. lähtien kolmena päivänä viikossa. Viime kesänä aloitettu reitti oli todella suosittu. Lippu kannattaa varata etukäteen. Mukaan voi ottaa myös polkupyörän, muista varata pyöräpaikka.

Ensi viikolla juhlitaan juhannusta ja silloin Aavatar vie juhannusristeilylle saaristoon.