Rrrrrr rumpu pärähtää

23.7.2014

Rrrrrr rumpu pärähtää

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti ja kuva

Vanhan kaupungin rantaan kerääntyy odottava yleisö. Kohta tapahtuu jotain, mitä näkee ja kuulee vain Naantalissa. Tasan kello 19.55 rumpu pärähtää säestäen omituiselta kuulostavaa, rytmistä litaniaa:

’ Por-va-rit, kar-va-rit kok-kon, kok-kon, tä-tä kat-tu, tä-tä kat-tu, tänn, tänn, tänn…’

Trumputtajahan se siellä mustaan juhlapukuunsa pukeutuneena julistaa iltarauhaa entisaikojen tyyliin. Ensin Kaivohuoneen kulmalla, sitten rantakioskilla ja lopuksi Ravintola Uuden Killan edessä olevalla laiturilla. Rummutuksen nuotti on peräisin 1800-luvulta ja julistus on vanhaa suomen kieltä sadan vuoden takaa.

300 vuotta sitten ilmoitettiin kansalle tärkeät uutiset ja tapahtumat trumputtamalla. Oli sitten kyse vaaleista, veroista, huutokaupoista, markkinoista, joulurauhasta, palotarkastuksista tai henkikirjoituksista, trumputtaja oli se, joka tiedon julisti. Johan Henrikinpoika oli ensimmäinen nimeltä tunnettu naantalilainen trumputtaja. Hän aloitti työn vain 14-vuotiaana. Naantalin viimeisenä trumputtajana toimi Edward Wilhelm Lindwall 1880-luvulta 1920-luvulle.

Onneksi trumputtajan tarina ei päättynyt tähän. 1974 taiteilija Tapani Kiippa herätteli perinnettä henkiin. Nykyään Naantalin Kulttuuritaloyhdistyksen Henri Nivarin ja muiden aktiivisten paikallisten ansiosta trumputtaja-perinne elää kesäisin Naantalissa, ainoana Suomessa. Kesävieraita viihdyttävät elokuun loppuun asti pääasiassa naantalilaiset nuoret. Kuvassa Birgitan yönä trumputtanut Jarmo Lehtisalo.

’…Ehtovesperi soiteta kello kahreksalt, hiljentykkä sen eres,’ trumputtaja päättää julistuksensa.