Sielua hiveleviä musiikkielämyksiä

19.5.2014

Sielua hiveleviä musiikkielämyksiä

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti ja kuvat (ellei erikseen toisin mainita)

Tiina Tunturista näkee ja kuulee, että hän rakastaa työtään. Silmät säihkyvät ja koko huone tuntuu valaistuvan, kun hän kertoo työstään Naantalin Musiikkijuhlien toiminnanjohtana. Jos näet Naantalin kujilla nuottivihkopinot kainalossaan viilettävän hymyilevän naisen, olet todennäköisesti törmännyt Tiinaan.

- Tehtäväni on julistaa musiikin ilosanomaa ja järjestää musiikkielämyksiä. Kun saa tehdä töitä alan huippujen kanssa, ei tarvitse jännittää onnistuuko konsertti. Kun tekijät tulevat lavalle voi luotttaa, että tulossa on parasta mahdollista, Tiina kuvailee.

Konserttiesitys on aina tuore tulkinta tässä ja nyt. Samaa ei voi monistaa, se pitää kokea paikan päällä. Heti, kun soitto alkaa, aistii tuleeko esityksestä erityisen hyvä. Aina on joukossa kokoonpano, joka toimii erityisen hyvin yhteen. Tiina kertoo usein miettivänsä, mikä on se tekijä joka tekee jostakin esityksestä elämää suurempaa. Mikä hetkessä elähdyttää, luo ilmapiirin ja tekee musiikin kuuntelusta ainutlaatuisen hienon kokemuksen.

- Minusta on innostavaa kokea musiikki yhdessä yleisön kanssa. Esitys kestää vain hetken ja häviää jonnekin, mutta toivottavasti se jättää kuulijoille pysyvän jäljen elämään ja sieluun.

Arto Noras Naantalin Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana valitsee teokset, joiden ympärille ohjelmiston rakentaa. Osa kappaleista on ennestään tuttuja juhlille kutsutuille muusikoille. Ennen konsertteja on yleensä kolme yhteisharjoitusta, joskus harjoitellaan yöhön asti.

Minnesotan orkesterin pääkapellimestari Osmo Vänskä vierailee kesällä Naantalissa. Kuva: Ann Marsden.

Kesän ohjelmistossa on monia tuttuja nimiä, kuten kansainvälisesti arvostettu kapellimestari Osmo Vänskä. Hänet palkittiin tammikuussa musiikkimaailman Oscarilla eli arvostetulla Grammy-palkinnolla.

- Odotan erityisesti Osmoa. Hänen musiikkovieraansa ovat aina olleet erityisiä ja elähdyttäviä. Osmo on käynyt ennenkin Naantalissa, mutta viime kerrasta on jo aikaa. On suuri ilo, että hän oli heti valmis tulemaan. Hänen vastauksensa sähköpostiviestiini oli riemastuttava: Tulen erittäin mielelläni!!!! Neljän huutomerkin kera! Osmo on rauhallinen ja seesteinen. Mielestäni hänen ympärillään on valoa, kuten joillain muusikoilla on, Tiina kuvailee.

Säveltäjä Kalevi Ahon sellokonserton kantaesityksen soittaa Sinfonia Lahti Osmo Vänskän johtamana. Kuva: Naantalin Musiikkijuhlat.

Kalevi Aho on suomalaissäveltäjien kärkinimiä, jonka teokset tunnetaan myös maailmalla. Hänen tilausteoksensa saa maailman kantaesityksen kesän musiikkijuhlilla.

-  Säveltäjän on sävellettävä jotain aivan uutta ja on mielenkiintoista keskustella, miten teokset syntyvät. Kapellimestarin pitää kuulla nuottikuvasta, miltä musiikki kuulostaa. Ihailen säveltäjien vaativaa työtä. Taiteilijan työ on työhuoneella puurtamista, ei siinä odoteta inspiraatiota. Jaakko Kuusiston kanssa olemme puhuneet säveltämisestä, miten pitää raivata aikaa ja syventyä säveltämiseen.

- Minusta on todella palkitsevaa, että aina jossain välissä on aikaa keskustella muusikoiden kanssa heidän tekemisistään, muusiikista ja millaista heidän elämänsä on. Alalla jäädään harvoin eläkkeelle ja moni soittaja on ohittanut virallisen eläkeiän aikoja sitten. Esimerkiksi Arto Noras on 72-vuotias ja edelleen huippusoittokunnossa, hän soittaa vieläkin ulkomailla huippuorkestereiden kanssa.

Tiina ajattelee työtään vuoden projektina, joka aloitetaan aina uudelleen alusta. 15 vuoden kokemuksen jälkeen suuria yllätyksiä ei enää tule, vaan palaset loksahtavat aina paikalleen. Vuosien aikana on ollut tuuriakin mukana: ulkoilmatapahtumien aikana ei ole koskaan satanut. Naantalin Musiikkijuhlat täyttää tänä vuonna 35 vuotta. Pitkäjänteinen työ näkyy ohjelman tasossa ja Naantaliin on helppo saada nimekkäitä muusikoita.

Jaakko Kuusistolla on kesän musiikkijuhlilla monta roolia: viulisti, kapellimestari ja opettaja. Kuva: Jonas Lundqvist.

- Etsimme uusia ihmisiä ja uusia ohjelmia, mikä on innostavaa. Joka vuosi yritämme keksiä jotain uutta. Tänä kesänä yksi konsertti järjestetään Naantalin satamaterminaalissa, minne ei yleensä pääse. Siellä esiintyvät Pekka Kuusisto ja Rajaton. Juhlavuoden kunniaksi järjestetään konserttiristeily Tukholmaan, joka huipentuu kuninkaanlinnassa järjestettävään konserttiin. Maailmalla on yleistä, että musiikkijuhlilla järjestetään konsertteja myös lapsille. Tänä vuonna järjestämme lapsille omat Naantalin Lastenmusiikkijuhlat.

-  Tässä työssä peruspositiivinen mielenlaatu kantaa pitkälle. En muista aamua, jolloin olisin lähtenyt vastentahtoisesti töihin, Tiina nauraa. Häntä on helppo uskoa.