Sinisen hetken äänikylpyjä

14.2.2014

Sinisen hetken äänikylpyjä

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti

 

Naantalin Musiikkijuhlien Talvikonsertit järjestetään jo 9. kertaa ja ne ovat saaneet hyvän suosion. Syy on yksinkertainen: Talvi tuo musiikkielämykseen aivan oman tunnelman.

- Naantali on valtavan kaunis ja ihana myös talvella. Yleensä on ollut oikea talvi ja meri jäässä. Puut ovat paljaita ja ympäristö on aivan toisenlainen kesään verrattuna. Hiljaisuus on totaalisempaa, koska linnut ja moottoriveneiden äänet ovat poissa ja lumi vaimentaa ääniä, Musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Tiina Tunturi tunnelmoi.

Virittäytyminen konserttiin alkaa matkalla kirkkoon. Talvisen maiseman sininen hetki hiljentää mielen. Kirkon ikkunoiden takana oleva pimeys lisää konsertin tunnelmaa.

- Minusta konserttikokemus on kiintoisa nimenomaan talvella. Toivoisin, että mahdollisimman moni tulisi tänne myös talvella. 

Musiikkijuhlien voimakaksikko Arto Noras ja Ralf Gothóni. Kuva: Esko Keski-Oja.

Tunturi kuvaa Jyväskylä Sinfoniaa hyvässä vauhdissa olevaksi orkesteriksi, joka tunnetaan Aulis Sallisen teosten tulkinnoista. Taiteilijakolmikko selloprofessori Arto Noras, pianisti-kapellimestari Ralf Gothóni ja klarinetisti Michel Lethiecin saapuvat orkesterin kanssa Naantaliin suoraan Sallisen musiikin levytyksestä. 

Miten iso orkesteri soi kirkossa, tämähän on ensimmäinen kerta kirkossa näin isolla kokoonpanolla?

- Kirkko sopii erinomaisesti isolle orkesterille. Sanoisin, että orkesterikonsertit soivat erinomaisesti, kuin istuisi kuulokkeet korvilla. Mitä enemmän väkeä, sitä täyteläisemmin kirkko soi. Kun kirkko on täynnä, musiikki on mielestäni parempaa kuin konserttisalissa. Musiikki on voimakasta, kuin äänikylpy, kuvailee Arto Noras.

Noraksen mukaan luvassa on mukava kokonaisuus Sallisen, Alban Bergin, Ludwig van Beethovenin ja Ottorino Respighilin musiikkia. 

Nautitaan näistä mustavalkoisista päivistä ja musiikkielämyksistä!