Taiteilijoiden työhuoneilla avoimet ovet

4.9.2015

Taiteilijoiden työhuoneilla avoimet ovet

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti ja kuvat

Tänä viikonloppuna vieraillaan taiteilijoiden työhuoneilla oikein luvan kanssa. Naantalissa ovensa avaa vanhan kaupungin sydämessä työskentelevä taidemaalari-kuvanveistäjä Camilla Björkman.

Idylliseltä kävelykadulta astutaan keskelle modernin taiteen näyttelyä. Pienen gallerian seinillä on värikkäitä maalauksia, lattialla toisiinsa nojaavia grafiikkateoksia ja muotokuvia sekä  korokkeilla hauskoja veistoksia. Näiden keskellä seisoo naurua pulppuava taiteilija. Ja jos joku on kova puhumaan, niin sitä juuri Camilla on.

- Pidän kovasti tästä paikasta ja Naantalin selkeästä rytmistä. Olen työskennellyt täällä vuodesta 1998 lähtien. Kesällä tapaan asiakkaita galleriassa  ja muina aikoina keskityn työskentelyyn.

- Miksikö minusta tuli taiteilija? Se oli aika selvää jo lapsena. Silloin innostuin kesämökin rannan savesta, se oli mielestäni hurjan mielenkiintoista. Olen myös maalannut pienestä pitäen. Pidän yksin tekemisestä ja sitähän taiteilijan työ on.

 

Gallerian takanurkassa on uuni. Siinä Camilla polttaa keramiikkatyönsä. Koti on paikka, jossa hän maalaa. Galleriassa näkee töitä eri kausilta: on kultaa, koboltin sinistä ja valkoista.

- Värit vaihtelevat kausittan. Maalaaminen on hiljentymishetkiäni, jolloin käytän töihini kaikki herkut ja ruokin niillä itseäni, Camilla kuvailee.


- Veistäminen puolestaan on hidasta ja vaatii pitkämielisyyttä. Kun pääsen väreihin, oikein huokaan kuinka ihanaa on päästä käsittelemään nopeita värejä. Maalatessa unohdan missä olen. Veistäminen taas vaatii tarkkuutta ja herpaantumatonta läsnäoloa.

Camillan galleria on jo kahdeksatta kertaa mukana viikonlopun 5.-6.9. Konstrundan -tapahtumassa. Sen aikana noin 250 taiteilijan työhuoneet ovat avoinna ja silloin pääsee näkemään, miten taiteilijat työskentelevät. Täältä löydät kaikki Turun alueelta mukana olevat taiteilijat. Muista osallistua Konstrundanin arvontaan, palkintoina taideteoksia ja -designia.

Ateljé Cilla B, Mannerheiminkatu 15, avoinna la-su kello 12-18.

ps. Käy samalla Taidehuonella katsomassa Pirjo Viitasen upeita lasisia fantasiataloja. Näyttely on avoinna 13.9. saakka.