UUTTA: Aikamatka birgittalais-luostariin

16.2.2017

UUTTA: Aikamatka birgittalais-luostariin

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti ja kuvat

 

 

Keskiaikaista laulua, tarinaa ja historiaa yhdistelevä Sisarten laulu -kierros vie aikamatkalle 1480-luvun Naantaliin, birgittalaisnunnien maailmaan. Visit Finland valitsi kierroksen heti tuoreeltaan vuoden 2017 kulttuurimatkailun kärkituotteeksi.

Tyhjästä kirkkosalista kaikuu hiljaista keskiaikaista laulua eteisessä odottavien korviin. Kaunis, herkkä, yksinkertainen sävel täyttää koko kirkon, nousee korkealle katon kaariholviin. Laulu on rauhallista, nöyrää ja se tulee sydämestä. Se hiljentää ja rauhoittaa nykyihmisen, saa pysähtymään.

 

 

Laulaja on Larissa Riihihuhta, Sisarten laulu -kierroksen ideoija ja opas. Hän laulaa pyhän Birgitan antamien tarkkojen, yksityiskohtaisten ohjeiden mukaisesti: hitaasti, Mariaa kunnioittaen, nöyrästi ja palavasta sydämestä, mutta varoen tuomasta koko laulupotentiaaliaan esiin. Huh, laulu menee syvälle!

Laulun saattelemana me kierrokselle tulleet kävelemme kirkkosalin eteen ja istahdamme penkeille.

- Halusin suunnitella kierroksen, jossa on mahdollisuus eläytymiseen, yhdessäoloon ja osallistumiseen. Ennen kaikkea haluan antaa äänen keskiajalla eläneelle naiselle. Tervetuloa aikamatkalle 1400-luvulle, laulumatkalle Naantaliin, hymyilevä Larissa toivottaa.

 

Edistyksellinen luostari

Tarina vie meidät 1480-luvun Naantaliin, keskelle Naantalin luostarin kukoistuskautta. Turku oli 1500 asukkaan Itämeren metropoli ja sieltä oli päivän kävelymatka Naantaliin.

- Naantalissa asui 200-300 asukasta. Naantalin luostari oli tuolloin Suomen merkittävin ja tärkein pyhiinvaelluskohde. Täällä kävi paljon matkailijoita. Naantalin luostari oli ainutlaatuinen keskiaikainen luostari: sinne pääsivät myös naiset, Larissa kuvailee.

- Laulaminen oli Naantalin sisarten elämän ydin. He lauloivat latinaksi.

Larissa jakaa osallistujille keskiaikaisen laulun sanat. Laulun, joka hetki sitten saatteli meidät kirkkosaliin. Tätä samaa laulua birgittalaisnunnat lauloivat näiden kaariholvien alla reilut 500 vuotta sitten.

- Tämä laulu on pohjimmiltaan rukous. Keskiajalla sitä laulettiin pyhän Birgitan antamien yksityiskohtaisten ohjeiden mukaan.

 

 

 

Laulua ja historiaa täydentää Larissan sepittämä tarina Klarasta, nuoresta neidosta, joka valmistautuu jättämään maallisen elämän taakseen ryhtyäkseen nunnaksi. Tarinaan on helppo eläytyä ja kuvitella, millaista luostarielämä oli 1400-luvulla. Millaista oli olla erossa rakkaimmistaan, jakaa elämänsä luostarin asukkaiden kanssa. Miten laulu toi lohtua ja iloa. Miten muista sisarista löytyi tukea, uusia ystäviä, miten elämään löytyi uusi tie jota kulkea.

Naisen elämä Naantalin luostarissa oli kurinalaista, mutta monin tavoin myös etuoikeutettua.

- Luostarissa oli korkea elintaso. Siellä syötiin nykysuositusten mukaan terveellisesti. Naiset saivat opiskella ja opetus oli korkeatasoista, Larissa kertoo ja muistuttaa, että kaikki naiset eivät toki sopeutuneet kurinalaiseen luostarielämään.

 

 

Visit Finlandin palkitsema kierros

Sisarten laulu valittiin heti tuoreeltaan Visit Finlandin Culture Finland 2017 -kärkituotteeksi. Kilpailuun osallistui kaikkiaan 104 matkailutuotetta, joista 20 palkittiin eri kategorioissa.

- Naantalin Matkailussa heittäydyttiin ideaani Sisarten laulu -kierroksesta. Siitä suunniteltiin palkittu kulttuurimatkailun kärkituote yhdessä toimitusjohtaja Tarja Rautiaisen kanssa, Larissa kiittelee.

Tarja kertoo sähköpostien singahdelleen öitä myöten joulupyhien aikaan, kun naiset hioivat kierrosta kilpailukuntoon.

- Minusta tuntui heti, että tässä on ainesta kärkituotteeksi, Tarja nauraa.

- Sisarten laulu -kierros oli mukana kovatasoisessa kaartissa. Tuotteita arvioi kulttuurimatkailun asiantuntijoista koostuva raati, Tarja kertoo.

Toistaiseksi Sisarten laulu -kierrosta myydään ryhmille. Larissa vetää kierrosta myös englanniksi.

 

ps. Naantaliin tuli toinenkin matkailupalkinto. Kultaranta Resortin Archipelago Getaway valittiin Visit Finlandin hyvinvointimatkailun kärkituotteksi 2017. Uniikki saaristo ja elämyksellinen liikunta luonnossa, tuore paikallinen ruoka, hyvinvointi ja suomalainen saunakulttuuri vakuuttivat tuomariston.