Väentungosta talvimarkkinoilla

6.3.2017

Väentungosta talvimarkkinoilla

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti ja kuvat

Viikonlopun upea aurinkoinen keli houkutteli Nuottasilakkamarkkinoille ja Tuhkamarkkinoille yleisöryntäykset. Myös lähituottajia ja muita kauppiaita oli valtava määrä myymässä omia tuotteitaan. Ensikertalaisena hämmästelin tapahtumien suuruutta ja iloista tunnelmaa. Molemmista tuli välittömästi joka vuotiset must-menot koko perheelle. Tunnetko muuten keskiajalta peräisin olevien Tuhkamarkkinoiden värikkään, ajoittain villin historian?

 

 

Röölässä tuoretta kalaa ja aitoa saaristolaistunnelmaa

Rymättylän Röölä voi äkkiseltään tuntua kaukaiselta paikalta, mutta äkkiäkös sitä autolla sinne hurauttaa. Heti Naantalin Ukko-Pekan sillan ylitettyä tuli selväksi, että Röölän Nuottasilakkamarkkinat on kevättalven vetonaula, sen verran pitkässä autojonossa sai koko matkan ajaa.

 

 

 

Lauantaina Röölän rannassa oli kymmeniä myyntikojuja. Kalastajien kojuilta löytyi tuoretta, aamulla nostettua kalaa, savukaloja sekä kalasäilykkeitä. Mitkä tuoksut! Paikalliset lähituottajat myivät elintarvikkeita, kuten vastajauhettuja luomujauhoja ja luomulampaanmaitojäätelöä (kumpaakin lähiherkkua saa myös Turun alueen Rekoista). Väkeä piisasi ja ostoskassien perusteella tänne oli lähdetty herkkuostoksille.

 

 

Musiikki soi ja markkinaväki vauvasta vaariin näytti viihtyvän. Naantalin Unikeko vuosimallia 2016 Lassi Lähteenmäki hääräili hymyilevänä juontajana niin lavalla kuin yleisön joukossa.

Nuottasilakkamarkkinat täyttivät tänä vuonna jo 30-vuotta. Sen järjestää Lions Rymättylä-Merimasku ja Ladyt. Tapahtuman tuotot menevät hyväntekeväisyyteen.

 

Tungosta Tuhkamarkkinoilla

Sunnuntaina markkinahumu jatkui Naantalin Tuhkamarkkinoilla. Torin ja vanhan kaupungin Itsenäisyyden puistossa oli lähes sata kauppiasta, pikkuyrittäjiä sekä markkinaväkeä tungokseksi asti. Lapsille oli omaa ohjelmaa ja Naantalin museon Hiilolaan vapaa pääsy. Museojohtaja Anne Sjöström kertoo, että sunnuntaina taidettiin rikkoa heidän kävijäennätyksensä.

 

 

 

 

Mistä Tuhkamarkkinoiden nimi tulee?

- Paaston aika alkaa tuhkakeskiviikon jumalanpalveluksella, jolloin tehtiin tuhkalla merkki kasvoihin merkiksi paastosta. Markkinat järjestettiin juuri ennen paastoa ja silloin sai vielä juhlia ja syödä kunnolla, Anne kertoo.

Markkinoiden värikäs historia ulottuu keskiaikaan, sillä ensimmäiset Tuhkamarkkinat järjestettiin 1450-luvulla. Annen mukaan Naantalilla oli aluksi lupa järjestää vain Tuhkamarkkinat. Markkinoilla kävi paljon ihmisiä ympäristökunnista ja kaupankäynti oli vilkasta. Siksi Turku halusi suositut markkinat itselleen ja niinpä Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa kielsi markkinat ensimmäisen kerran vuonna 1531.

Vuosisatojen kuluessa Naantali onnistui välillä saamaan markkinat itselleen takaisin. Lopulta meno Naantalissa yltyi niin hurjaksi, että maistraatti kielsi koko markkinat 1880-luvulla. Kului lähes sata vuotta ennen kuin naantalilainen markkinaperinne herätettiin jälleen henkiin. Nykyään menoa vartioi muumipoliisimaisen lempeä herrasmies.