Vain Naantalissa: Festivaali lapsille

9.5.2016

Vain Naantalissa: Festivaali lapsille

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti ja kuvat

Kirjahyrrässä jälleen valtava määrä ilmaista ohjelmaa lapsille - ja aikuisillekin. Suomen suurimmassa lastenkirjallisuusfestivaalissa rakastettuja kirjailijoita ja kirjojen hahmoja, sirkusta, nukketeatteria, työpajoja, kummituksia, haamuja, rosvoja…

- Meillä on varattuna kuusi esiintymispaikkaa ja luvassa 60 ohjelmanumeroa. Koko ajan tapahtuu jotain jossain päin kaupunkia. Esiintymään tulee parisenkymmentä kirjailijaa sekä taiteilijaa ja yksi koira, nauraa toiminnanjohtaja Pekka Vartiainen (kuva ylhäällä) tyytyväisenä.

- Kirjahyrrää voi liioittelematta kutsua Suomen suurimmaksi lastenkirjallisuusfestivaaliksi. Kun laskee koko tiimin, esiintyjät ja yhteistyökumppanit yhteen, on mukana noin 100 toimijaa tapahtumaa rakentamassa. Parasta on tapahtuman poikkitaiteellisuus. Mukana on sirkusta, elokuvaa, nukketeatteria sekä tietysti kirjallisuutta kytkettynä eri taidemuotoihin.

 

Kaikki tapahtumat ilmaisia

Ensimmäinen Kirjahyrrä järjestettiin viime vuonna ja jo silloin odotukset olivat korkealla. Tapahtumiin osallistui tuhansia ihmisiä: lapsiperheitä, koululaisia, päiväkotilapsia ja aikuisia. Innostuneet järjestäjät toivoivat, että festivaalista tulee joka vuotinen. Toive toteutui: ensi viikolla Kirjahyrrä tulee taas Naantaliin.

Pekka kiittää erityisesti Naantalin kaupunkia ja Taiteen edistämiskeskusta tuesta. Ilman niitä näin mittavaa ja kävijöille ilmaista festivaalia olisi mahdotonta toteuttaa.

- Tänä vuonna suosio näyttää jatkuvan. Torstain ja perjantain tapahtumat ovat jo varattuja, silloin tulee paljon koululuokkia. Nyt odotamme jännityksellä, miten perheet lähtevät festivaalilauantaina liikkeelle, Pekka kertoo.

Miltä mörkö maistuu? Naantalin Aurinkoisen kondiittorien mielestä suklaalta ja vadelmalta. Mörköä myydään Kirjanhyrrän aikana.

 

Jännitystä, seikkailuja, salaperäisyyttä

Tällä kertaa teemana ovat möröt, aaveet, haamut, kummitukset ja rosvot.

- Jännittävät ja salaperäiset aiheet ovat lasten suosiossa. Kirjahyrrän teemaleivoskin on mörkö, kertoo ohjelmapäällikkö Tittamari Marttinen.

Kirjahyrrässä vierailevat monet tunnetut lastenkirjailijat. Myös nuorille ja varhaisnuorille on paljon ohjelmaa.

- Korostamme lasten lukutaidon merkitystä, sitä ei saa päästää heikkenemään!

- Naantalissa kun ollaan, ovat Muumit mukana eri tavoin. Saamme myös vierailijoita Muumilaaksosta.

Pekka iloitsee, että Kirjahyrrässä on tänä vuonna paljon uusia toimijoita, kuten sirkusta.

- Naantalissa vierailevat muun muassa Tatun ja Patun tekijät Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Palkittu nuortenkirjailija Salla Simmukka on saanut mainetta ulkomailla ja hänetkin saamme vieraaksi, Pekka kehuu.

Festivaalin suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio. Hänen tervehdyksensä kuullaan Kirjahyrrän avajaisissa keskiviikkona 18.5.

Kirjahyrrän lehdistötilaisuudessa viime tiistaina oli paikalla useita median edustajia. Hyvä, sillä hieno ilmaistapahtuma on monien lehtijuttujen arvoinen.

 

Aikuistenkin kannattaa tarttua lastenkirjoihin

- Lastenkirjoissa käsitellään mielenkiintoisia asioita, tärkeitä ja syvällisiä aiheita. Moni aikuinen voi löytää niistä iloa itselleen. Samalla saa tuntuman siitä, millaisessa maailmassa lapset elävät. Olen vuoden 2016 Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoraadissa päässyt tutustumaan moniin mielenkiintoisiin kirjoihin ja teemoihin.

Pekka kertoo pitävänsä kovasti Tove Janssonin Muumi-kirjoista.

- Tälläkin iällä ne viehättävät edelleen. Suosikkini on Muumipappa ja meri. Kannattaa lukea koko sarja. Viimeisenä Muumilaakso ja marraskuu, se on pakahduttava.

Kirjanhyrrän koko ohjelma ja vierailijat löytyvät täältä. Tapahtumia piisaa kolmen päivän ajan aamusta iltaan eri ikäisille lapsille ja nuorille. Myös aikuisille on järjestetty omaa ohjelmaa.

Kirjahyrrä Lastenkirjallisuusfestivaali 18.-21.5.

 

ps. Naantalin Matkailun viime kesän hitti Risto Räppääjä -elokuvan jalanjäljillä Naantalissa -kierroksia järjestetään Kirjahyrrän aikana.

Risto Räppääjä -kierrokset torstaina 19.5. ja perjantaina 20.5. klo 16-16.45. Lauantaina 21.5. klo 10-10.45.
Ryhmään mahtuu 20 lasta. Varaa paikkasi nopeasti.

ILMOITTAUDU ETUKÄTEEN:  
puh. 02 435 9800 tai info@naantalinmatkailu.fi